Το Ελαιόλαδο

Για χιλιετίες το δέντρο της ελιάς έχει καλλιεργηθεί για τον μοναδικό σε γεύση καρπό και για τον χυμό του καρπού αυτού. Το ελαιόλαδο, είναι το βασικό συστατικό σε πάρα πολλά εδέσματα και ένα εύγεστο συμπλήρωμα σε πολλά άλλα.

Οι ευεργετικές ιδιότητες του ελαιολάδου έχουν από καιρό τεκμηριωθεί και αποδειχθεί από πολλές ιατρικές και πληθυσμιακές μελέτες. Και έτσι, μπορούμε να πούμε ότι η Μεσογειακή Διατροφή η οποία έχει σαν κύριο συστατικό το ελαιόλαδο καθώς και η κορωνίδα αυτής, η Κρητική Διατροφή είναι ότι καλύτερο για τη διατροφή του ανθρώπου.

Να δούμε πώς το ελαιόδεντρο παράγει τον καρπό του
Το δέντρο της ελιάς σαν ζωντανός οργανισμός έχει και αυτό τον βιολογικό του κύκλο, διάρκειας ενός έτους όπου μας δίνει τον καρπό του .

Αρχίζοντας από την άνοιξη, εμφανίζονται ταξιανθίες λουλουδιών οι οποίες, αφού γονιμοποιηθούν μετασχηματίζονται σε μικροσκοπικούς καρπούς, τα λεγόμενα σκάγια. Από το σύνολο των ανθέων, ένα μικρό ποσοστό γύρω στο 3% καταλήγει πλήρης καρπός και από αυτούς ένα μέρος μόνο συγκομίζεται για ελαιοποίηση.

Ο καρπός φτάνει στο τελικό του μέγεθος το φθινόπωρο μετά τις πρώτες βροχές και ακολουθεί η ωρίμανση.

Η συλλογή του ελαιόκαρπου γίνεται τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο όταν ο καρπός βρίσκεται στο κατάλληλο σημείο ωρίμανσης και δίνει την καλύτερη ποιότητα ελαιολάδου.

Είσοδος

Θυμήσου με
Εγγραφή
Facebook Login