Το Αγρόκτημα

Εδώ και αρκετά χρόνια, ασχολούμαστε με την ελαιοκαλλιέργεια στο ιδιόκτητο αγρόκτημα μας το οποίο ευρίσκεται 24km νοτιοδυτικά της πόλης των Χανίων, στις δυτικές πλαγιές των Λευκών Όρεων. Η περιοχή ονομάζεται Μαχός, και βρίσκεται στο ΔΔ Ορθουνίου του Δήμου Μουσούρων

Προσπάθεια μας είναι με προσωπική φροντίδα να παράγουμε βιολογικό ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας τα χαρακτηριστικά του οποίου είναι άριστα και μοναδικά.

Τα στοιχεία από τα οποία προκύπτουν αυτά τα χαρακτηριστικά είναι:

  Το υψόμετρο του αγροκτήματος από την επιφάνεια της θάλασσας, το οποίο είναι περί τα 400m.
 • Οι βροχοπτώσεις
 • O αέρας και η ηλιοφάνεια της περιοχής.
 • Ο τρόπος της καλλιέργειας, η οποία είναι εκτατική και η πιστή τήρηση των κανόνων της βιολογικής γεωργία με σεβασμό στο προϊόν και στο περιβάλλον
 • Η ποικιλία των ελαιόδεντρων είναι αποκλειστικά η Κορωνέικη , το ελαιόλαδο της οποία είναι εξαιρετικής ποιότητας, πλούσιο σε φυτοαρώματα και αντιοξειδωτικές ουσίες.
 • Η ανωτερότητα της ποιότητας του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου του αγροκτήματος Τζαγκαράκη, εκτός της ποικιλίας κορωνέικης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες οι οποίοι συμμετέχοντας κατά το ποσοστό τους καθορίζουν την ποιότητα του τελικού προϊόντος.

Οι σημαντικότεροι παράγοντας είναι:

 • Η μοναδικότητα του μικροκλίματος στην περιοχή του αγροκτήματος. Έχουμε υψομετρική διαφορά από τη θάλασσα 400~450m
 • Απουσία υγρασίας
 • Μεγάλη ηλιοφάνεια, ξηροθερμικές συνθήκες μεγάλο διάστημα, άνοιξη καλοκαίρι έως αργά το φθινόπωρο
 • Όλα αυτά μαζί με τις καλλιεργητικές φροντίδες που ακολουθούμε δημιουργούν τις προϋποθέσεις για το καλύτερο αποτέλεσμα από άποψη ποιότητας.

Αρχίζοντας τις καλλιεργητικές φροντίδες, μεγάλη σημασία έχει η ποιότητα του εδάφους το οποίο φροντίζουμε να είναι ισορροπημένο. Υπάρχει παντελής απουσία χρήσης φυτοφαρμάκων και έτσι παρατηρούμε πλούσια εδαφοπανίδα και χλωρίδα, χαρακτηριστικό οικολογικής ισορροπίας. Η λίπανση γίνεται με οργανικά λιπάσματα, με κοπριά αιγοπροβάτων τα οποία διατρέφονται στο αγρόκτημα, με θρυμματισμό κλαδεμάτων τα οποία χυμοποιούνται κατευθείαν στο έδαφος, και με τη λεγόμενη “χλωρή λίπανση” ενσωματώνοντας στο έδαφος ζιζάνια και διάφορα ψυχανθή όπως βίκος κ.α. Αργά την άνοιξη οργώνουμε ελαφρά το έδαφος και έτσι το καλοκαίρι ο ήλιος δίνει στο έδαφος ενέργεια και πολύτιμα στοιχεία. Το φθινόπωρο, με τις πρώτες βροχούλες, ένα πράσινο χαλί εμφανίζεται το οποίο προστατεύει το έδαφος στη διάρκεια του χειμώνα από τη διάβρωση.

Ακολουθεί η διαχείριση των ελαιόδεντρων τα οποία φροντίζουμε να είναι σε άριστη κατάσταση. Αυτό επιτυγχάνεται εκτός από τη λίπανση και με το κατάλληλο κλάδεμα όπου περιορίζουμε το μέγεθος τους για να υπάρχει επαρκής αερισμός και είσοδος του ήλιου στο εσωτερικό τους. Βέβαια, έτσι μειώνεται η παραγωγή ελαιοκάρπου, αυξάνεται όμως η ποιότητα του ελαιόλαδου.

Τέλος, επειδή αποφεύγουμε αυστηρά τους ψεκασμούς διατηρούμε οικολογική ισορροπία έχοντας θύλακες ανάπτυξης φυτών όπου φιλοξενούνται και αναπαράγονται ωφέλιμα έντομα, , σε αδιατάρακτο περιβάλλον. Για το πρόβλημα του δάκου της ελιάς (Bactocera oleae) χρησιμοποιούμε τη μέθοδο της μαζικής παγίδευσης με τη χρήση παγίδων φερομονών.

Είσοδος

Θυμήσου με
Εγγραφή
Facebook Login